
15. 7. 2014 | Návody a tipy
Grilování vs. barbecue! Znáte rozdíl?
O grilování mluvíme vždy, když tepelně upravujeme jídlo nad ohněm, ale je třeba odlišovat grilování od barbecue. Tyto dva postupy se od sebe totiž radikálně liší. Znáte rozdíl?
„Grilování“ – to je snad nejoblíbenější pojem letních měsíců. O grilování mluvíme vždy, když tepelně upravujeme jídlo nad ohněm – k perfektnímu zvládnutí tohoto způsobu úpravy jídla je však třeba odlišovat grilování od barbecue. Tyto dva postupy se od sebe totiž radikálně liší. Znáte rozdíl?
Grilování je poměrně rychlá a přímá metoda úpravy pokrmu nad ohněm. Jídlo se připravuje jen pár centimetrů nad žhnoucím uhlím, nebo plameny, a tak je dosaženo vysoké teploty (přibližně okolo 300°C). Tato metoda je vhodná pro tepelnou úpravu malého množství potravin – ideální jsou především menší a tenčí kusy masa, jako jsou steaky, hamburgery, kotlety, kuřecí prsa, párky, rybí filety apod. Často se griluje také zelenina, sýry nebo pečivo.
Naopak větší a tužší kusy masa, které by se při přímém grilování snadno spálily, jsou vhodné pro tzv. nepřímé grilování neboli „barbecue“, při němž se potraviny upravují při nižších teplotách (okolo 80-120°C), a to v kouři dýmajícího ohně. Vhodným palivem je dřevo, ideálně vonné nebo speciální na uzení, které pokrmům propůjčí typické kouřové aroma a chuť. Při barbecue je důležité, aby byl zdroj tepla dostatečně vzdálen od pokrmu – tj. potraviny se připravují vedle ohně, nikoli přímo nad ním. Metodou barbecue připravíte chutná a šťavnatá žebírka, hrudní kosti, vepřové plece nebo i celá kuřata a prasata.
Pokud se při úpravě masa na ohni naučíte oddělovat tyto dva postupy, vyhnete se častým nepříjemnostem, jakými jsou doutnající černý dým, spálená kůrka masa nebo přímo do ohně odkapávající tuk. A výsledkem správného postupu vždy bude chutné a šťavnaté maso plné chuti s křupavou kůrčičkou.