15. 7. 2014 | Návody a tipy
Jaký gril vybrat? Na uhlí, plyn či elektriku?
Na současném trhu je opravdu široká nabídka grilů různých funkcí, designů i cenové relace. Jak se v ní ale orientovat a vybrat si gril přesně podle svých požadavků?
Z grilování se stává téměř celoroční záležitost. Grily najdeme nejen na zahradách, ale i terasách a balkonech, takže se grilovaných pochoutek nemusíme vzdávat ani v chladnějším období roku. Na současném trhu je opravdu široká nabídka grilů různých funkcí, designů i cenové relace – jak se v ní ale orientovat a vybrat si gril přesně podle svých požadavků?
- Důležitá je velikost – pečlivě zvažte počet osob, pro které obvykle grilujete, a podle toho vybírejte velikost varné plochy
- Rozhodujte se i podle materiálu, z kterého je gril vyroben – materiál musí být vysoce odolný, mít dlouhou životnost a nabízet snadnou údržbu. Dobrou volbou je hliníková slitina, litina, kvalitní ocel nebo nerez. Rukojeti a ostatní části grilu musí být dostatečně robustné a teplu odolné. Zkontrolujte také všechny spoje a těsnění.
Nejoblíbenější jsou grily na plyn, dřevěné uhlí a elektriku. Jak se liší a jaké jsou jejich výhody a nevýhody?
Plynové grily
Jsou velmi oblíbené, neboť nabízejí vysokou funkčnost, snadné ovládání a všestranné využití. Ať už se rozhodnete pro gril na propan butan nebo zemní plyn, můžete se těšit na tyto výhody:
- plynové grily zapálíte stisknutím jednoho tlačítka
- po spuštění rychle dosahují optimální teploty pro grilování
- plynové grily zajišťují stálou a neměnnou teplotu, grilovací plocha je zahřívána rovnoměrně, což výrazně usnadňuje přípravu pokrmů
- regulace teploty je velmi snadná a rychlá
- stejně snadné je i čištění – zapomenout můžete na žhavé uhlíky či poletující popel
I plynové grily mají přes svou vysokou popularitu jisté nevýhody, a to:
- nikdy nedají masu charakteristické kouřové aroma
- neumožňují nepřímé grilování – uzení a barbecue (výjimkou jsou moderní modely s udírnou)
Grily na dřevo a dřevěné uhlí
Gril na dřevěné uhlí či dřevo je synonymem pro letní venkovní grilování. Oheň vytváří nejen nezaměnitelnou atmosféru, ale navíc masu propůjčuje jedinečnou chuť a aroma, kterých nedocílíte s žádným jiným typem grilu. A jaké jsou další výhody?
- gril na uhlí dosahuje vyšších teplot (až 380°C) než gril plynový a elektrický, takže je ideální volbou, pokud často grilujete steaky nebo větší kusy masa
- umožňuje přímé i nepřímé grilování, je skvělý na uzení a barbecue
- gril nepotřebuje žádné rozvody a připojení, jeho obsluha je celkem snadná
Jeho nevýhody pak jsou:
- rozpálení grilu na uhlí na optimální teplotu trvá déle, přibližně 30 minut
- regulace teploty a udržení neměnné teploty je obtížné
- varná plocha se zahřívá nerovnoměrně
- čištění grilu je složitější kvůli vznikajícímu popelu a odpadu
Elektrické grily
Elektrické grily jsou také velmi žádané, a to proto, že umožňují grilování i uvnitř interiéru, na balkonech a terasách. Tím však jejich přednosti zdaleka nekončí:
- elektrické grily se rychle a rovnoměrně zahřívají
- příprava pokrmu je snadná a bezpečná
- díky jednoduché obsluze jsou vhodné k častému grilování masa, ryb, zeleniny či mořských plodů
- menší modely se snadno přenáší
- jejich čistění je velmi jednoduché
- nemusíte se starat o nákup paliva
Musíte se ale smířit s tím, že elektrické grily
- jsou většinou malé a nízké, takže na nich nepřipravíte větší kusy masa, ani větší porce
- vyžadují připojení k elektrickému proudu
Výběru grilu věnujte pozornost a ideálně si nechte poradit přímo v obchodě od odborníků. Používání grilu, který bude přesně odpovídat Vašim představám a požadavkům, Vás bude jistě těšit.