15. 7. 2014 | Návody a tipy
TOP 5 nejoblíbenějších marinád!
Co by to bylo za grilování bez vynikajících marinád, které dokonale podtrhnou a zvýrazní chuť masa? Seznamte se s 5 recepty, které se ve světě oprávněně těší největší oblibě!
Co by to bylo za grilování bez vynikajících marinád, které dokonale podtrhnou a zvýrazní chuť masa? Seznamte se s 5 recepty, které se ve světě oprávněně těší největší oblibě!
Pivní marináda
- ½ šálku olivového oleje
- 1 šálek tmavého piva
- ¼ šálku citronové šťávy
- 4 stroužky prolisovaného česneku
- 1 ½ čajové lžičky mořské soli
- 1 čajová lžička čerstvě namletého černého pepře
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lžička hořčice
- 1 čajová lžička bazalky, oregana a tymiánu
Olej, pivo a citronovou šťávu smíchejte a přidejte koření a bylinky podle chuti. Tip: Před naložením masa směs mírně zahřejte. Chuť a aroma bylinek a koření se v teple více uvolní.
Medová marináda
- 4 polévkové lžíce medu
- 4 polévkové lžíce sojové omáčky
- 2 polévkové lžíce saké (lze nahradit suchým sherry)
nebo
- 3 polévkové lžíce sojové omáčky
- 1 polévková lžíce medu
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička prolisovaného česneku
Medová marináda je vynikající na kuřecích stehýnkách, na kterých vytvoří sladkou křupavou kůrčičku.
Whisky-colová marináda
- 1 ½ šálku Coca-Coly
- ½ šálku americké whisky (Jack Daniel´s)
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
- ½ čajové lžičky limetkové šťávy
- špetka soli
Tato marináda je vynikající zejména na vepřových kotletách a žebírkách.
Pálivá chilli marináda
- 3 malé červené chilli papričky nakrájené najemno (při odstraňování semínek použijte gumové rukavice)
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- ½ šálku olivového oleje
- ½ šálku citronové šťávy
- ½ čajové lžičky sušené bazalky
- ½ čajové lžičky tymiánu, estragonu a majoránky
Pikantní marináda se hodí na všechny druhu masa; skvěle oživí chuť vykostěných kuřecích prs bez kůže.
Citronovo – bylinková marináda
- ½ šálku olivového oleje
- ¼ šálku citronové šťávy
- 1 polévková lžíce nasekané čerstvé nebo sušené bazalky
- 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého nebo ½ polévkové lžíce sušeného tymiánu
- ¼ čajové lžičky soli
- 2 stroužky prolisovaného česneku
Tato marináda se hodí na všechny druhy masa. Vynikající je i na ryby, mořské plody či zeleninu. Marinádu lze následně použít i jako omáčku tím, že ji minimálně 1 minutu povaříte.
Tipy při marinování
- Maso se zpravidla marinuje již nasolené a opepřené.
- S kořením a bylinkami to příliš nepřehánějte – mohou zcela přebít chuť masa, což je jednou z nejčastějších chyb při grilování.
- Maso v marinádě nemusí ležet přes noc, jak se obvykle traduje. Naopak – menším kusům a kuřecímu stačí přibližně 15 minut, větším porcím tak půl hodina. Velké kusy masa chuť marinády získají zhruba za 3 hodiny. Pokud necháte maso marinovat dlouhé hodiny, může začít kvůli použité soli uvolňovat vodu a vysušovat se.