Suroviny
4 středně velké červené řepy
3 lžíce octa, 2 lžičky soli, cca 2,5 litru vody
plátky dobré slaniy
2 hrsti slaniny nakrájené na tenčí špalíčky
oblíbený listový salát
4 cibule nakrájené na osminky
Marináda (a zálivka v jednom):
2 lžičky dijonské hořčice
100 ml olivového či řepkového oleje
2 lžíce bílého vinného octa
2 lžičky nasekané čerstvé máty
sůl, pepř podle chuti
1 vrchovatá lžička tekutého medu
Postup přípravy receptu
Pak ji nakrájíme na 1,5 cm silná kolečka a slaninou po obvodu obalíme. Konce slaniny spíchneme párátkem. Řezné plochy řepy potřeme marinádou a necháme chvilku odležet. Řepu pak z obou stran ogrilujeme do zezlátnutí slaniny. V průběhu grilování můežeme zeleninu marinádou dále potírat. Pak ogrilujeme i cibuli a špalíčky slaniny.
Suroviny na marinádu vložíme do skleničky, pečlivě uzavřeme a důkladně protřepeme.
Listy salátu omyjeme a osušíme. Polijeme je trochou marinády, která nám nyní poslouží jako zálivka. Salát posypeme špalíčky ogrilované slaniny a dozdobíme cibulí. Na salát pak položíme grilovanou řepu a ined podáváme.
Marináda/zálivka vydrží v lednici i týden (ale mátu je lepší přidávat vždy čerstvou). Řepu si můžeme připravit i den předem. Nemusíme ji vařit, lze ji také potřít olejem, zabalit do alobalu a upéct v troubě. Řepu uvaříme v ochucené vodě asi hodinu, dokud nezměkne.
Autor: Daniela Svobodová