Suroviny
1 menší, úzká cuketa/do délky 25cm
na marinádu
3 lžíce oleje
2 lžíce tekutého medu
1 lžíce kremžské hořčice
1 lžíce mletého zázvoru
1 lžíce nadrceného barevného pepře
1 lžíce nadrobno nasekaného libečku
1 lžička sušeného česneku
1 lžička chilli
dále budeme potřebovat
oříšek másla
trochu soli na dochucení
trochu oleje na grilovací pánev
kousek čerstvé zeleniny na ozdobu
Postup přípravy receptu
Cuketu opláchneme, osušíme a odřízneme konce. I se slupkou nakrájíme na 0,5cm silná kolečka a důkladně obalíme v připravené marinádě. V uzavřené nádobě uložíme nejlépe přes noc do lednice.
Po uležení klademe na gril, nebo grilovací pánev a grilujeme na skus.
Pokud připravujeme doma na grilovací pánvi, nejdříve žebra na pánvi lehce potřeme olejem a až poté poklademe kolečky cukety. Grilujeme na středně silném plameni zhruba 7minut z každé strany.
Než se nám cuketa ugriluje, upravíme si zbytek marinády na chutný sosík na přelití.
Zbytek marinády-t.j.cca 100ml přelijeme do kastrůlku, přidáme oříšek másla a uvedeme k varu. Necháme na silném plameni svařit na hustotu medu a odstavíme. Dle potřeby dochutíme solí a můžeme podávat.
Autor: Anna Kocikova