Suroviny
1 mladá cuketka nakrájená na 4 mm plátky
1 menší červená řepa
1 balení mozzarelly
sezamové (slunečnicové) semínko, olivový olej a mořská sůl
2-3 lžíce javorového sirupu
2 lžíce červeného vinného octa
špetka sušeného rozmarýnu
Postup přípravy receptu
Řepu omyjeme pečlivě zabalíme do alobalu pomazaného olivovým olejem. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca hodinku. Necháme vychladnout a nakrájíme, pak vaříme na mírném ohni v kastrolku spolu s javorovým sirupem a vinným octem a rozmarýnem, dokud se šťáva nevstřebá do řepy.
Cuketu grilujeme nasucho na grilovací pánvi.
Mozzarellu nakrájíme na plátky a naaranžujeme s cuketou a řepou na talíř, posypeme sezamovým (nebo slunečnicovým semínkem), oslolíme pokapeme studeným olivovým olejem. Podáváme jen tak nebo s tmavým pečivem.
Tip:
Řepu si můžeme upéct do zásoby, zamrazit a postupně odebírat po dobu, když není její sezóna.
Místo mozzarelly můžeme použít kozí nebo balkánský sýr.
Autor: Daniela Svobodová