Suroviny
500 g vepřových jater
1-2 ČL hrubozrnné hořčice
1 nadrcená sušená chilli paprička
4 PL olivového oleje
pepř
sůl
2 snítky bylinky libečku nebo estragonu
50 g šalotky
100 ml bílého vína
2 žloutky
40 g másla nebo Flora light
100 g anglické slaniny na plátky pokrájené
Postup přípravy receptu
Játra omyjeme, odblaníme, osušíme, pokrájíme na větší plátky, po stranách nařízneme a opepříme. Posypeme lístky libečku /nebo jen estragonu/ vložíme do nádoby, přidáme sušenou chilli papričku a potřeme většinou oleje. Necháme v chladu asi dvě hodiny odležet. Zprudka opečeme pod grilem v troubě na 200 stupňů a grilujeme doměkka. Ke konci grilování přidáme ogrilovat ještě tenké plátky anglické slaniny - pěkně do křupava.
V menším kastrůlku přivedeme k varu pokrájenou šalotku s vínem a vaříme do doby, než se víno zredukuje na polovinu. Vmícháme hrubozrnou hořčici, posekané bylinky /nebo jen estragon/. Nádobu s vínem stáhneme stranou a postupně vmícháváme do nádoby tuk, utřený se žloutky. Dochutíme solí a šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Grilovaná játra se slaninkou přelijeme vinným přelivem a podáváme s opečeným bramborem.
Velmi dobrá příloha je zelený chřest, povařený s vodou, cukrem a citronovou šťávou, ale tentokrát jsem ho doma neměla. Takže jsem dala jen barevnou zeleninovou přílohu.
Autor: Ivana Černá