Suroviny
1 kg vepřových žebírek bez tuku
(naporcované na pás široký 10 cm a délky 30 cm)
Marináda:
2 lžíce olivového oleje
1 – 2 čerstvé chilli papričky
1 - 2 lžíce hustého kečupu
1 - 2 lžíce Dijonské hořčice
1 lžička rumu
sůl, čerstvě mletý pepř
½ lžičky mletá červené papriky
(poměr dle chuti a zvyků strávníků)
Postup přípravy receptu
Vepřová masitá žebírka naporcovaná od hodného řezníka dle našich požadavků dobře osolíme a opepříme. Připravíme si vhodný motouz a smotáme pásy vepřových žeber masovou stranou dovnitř – tedy tak, že žeberní blána bude zvenčí smotku. Vzniklý „smotek“ žeber, převážeme připraveným motouzem, čímž se nám vytvoří velmi pěkný a pevný kus žeber. Dáme na gril nebo do trouby a necháme chvíli zprudka opéct. Asi po 5-10 minutách na plný výkon smotky žebírek dáme bokem a velmi bohatě potřeme dle naší chuti připravenou marinádou. Takto potřené a již teplem zatažená žebírka dále grilujeme nebo pečeme v troubě, již při nižší teplotě. Opakovaně je několikrát potíráme. Pečeme či grilujeme, dokud nejsou žebírka hotová. Dle situace, teploty a možnosti přiklopení grilu jsou takto smotaná žebírka hotová za 30-40 minut. K pálení masa nedochází, neboť z vnější strany je blána a kosti a maso je ukryto uvnitř smotku. Příloha čerstvý chléb a omáčky dle chuti.
Autor: Colombo65