Suroviny
1 lilek/cca 350g
na blanšírování
¾ litru vařící vody
3 větší najemno nastrouhané stroužky česneku
1 kávová lžička soli
2 dl oleje ze sušených rajčat v oleji, promíchané s ½ kávové lžičky sušeného česneku
dále budeme potřebovat
6 plátků uzeniny“Farmářský šál“/cca 110g
3 půlky sušených rajčat v oleji
3 půlky menších žampionů
Postup přípravy receptu
Lilek důkladně opláchneme, odřízneme špičku se stonkem a nakrájíme na plátky o síle cca 1cm.
Do hlubšího hrnce dáme česnek, sůl a plátky lilku. Vše zalijeme vařící vodou a necháme 3minuty vařit. Poté přelijeme do většího cedníku a necháme okapat. Do mísy dáme olej ze sušených rajčat, přidáme okapané plátky lilku, opatrně promícháme a necháme hodinu marinovat(podle času můžeme i déle).
Na 3balíčky, které si zhotovíme budeme potřebovat 6plátků lilku. Další kousky lilku dáme volně ugrilovat.
Na pracovní plochu si položíme plátek uzeniny a plátek lilku a to samé zopakujeme do tvaru kříže. Doprostřed zhotoveného kříže položíme sušené rajče a půlku žampionu . Protilehlé strany k sobě opatrně přichytíme párátky a takto připravené balíčky položíme na grilovací pánev, kterou jsme si nechali na slabém plameni sporáku 2minuty rozehřát. Zbývající plátky lilku rozložíme kolem balíčků a vše grilujeme z každé strany 5minut.
Pokud máme nějaké žampionky navíc, můžeme je nakrájet na silnější plátky, zlehka potřeme olejem z marinády a grilujeme společně s balíčky lilku.
Hotové jídlo podáváme s ugrilovanou i čerstvou zeleninou. Pokud máme rádi různé dipy(omáčky) můžeme si připravit například jogurtovou s česnekem a balíčky lilku na talíři zlehka přelít.
Autor: Drahomíra Kořínková