Suroviny
čerstvá makrela 3ks
panenský olivový olej
mořská sůl
čerstvě nadrcený černý pepř
rozmarýn (čerstvý, nadrobno nakrájený)
česnek (nadrobno nakrájený)
Postup přípravy receptu
Opláchnuté makrely osušte papírovou utěrkou a rozřízněte na půl, ale dejte pozor aby jste neprořízli maso až úplně ke kůži - makrela by se mohla rozpadnout. Z olivového oleje, soli, pepře, rozmarýnu a česneku si připravte marinádu, kterou potřete nachystané makrely a dejte do lednice marinovat na 0,5-2hod.
Až je vyndáte z lednice připravte si gril na přímé grilování (1/3 roštu si ponechte prázdnou jako bezpečnou zónu).
Makrely tedy grilujte nejdříve kůží nahoru, přímou metodou při středním až vyšším žáru. Po 5 minutách makrely otočte, potřete je zbylou marinádou a grilujte dalších 5 minut. Pokud byste pak měli ještě pochybnosti o propečení, umístěte makrely na roštu do bezpečné zóny a grilujte ještě 2-3 minuty nepřímou metodou. Po takové době budou makrely bezpečně hotové a díky tomu, že jste je v půlce grilování potřeli zbylou marinádou šťavnaté a s výraznou chutí.
Autor: Tomas Dytrych