Suroviny
2kg uzeného
Na marinádu:
0,5 l černého piva (používám krušovice)
šťáva ze dvou citronů
kůra z jednoho citronu
100g zázvoru
hrst čerstvých bylinek - bazalka, tymián, petržel
100 g másla
Na chutney:
4 větší jablka
1 červená cibule
0,5dcl oleje
50g cukru
šťáva z jednoho citronu
100g a více čerstvého křenu
hrst koriandru
Postup přípravy receptu
1. Uzené uvaříme doměkka, necháme vychladnout a naporcujeme.
2. V hrnci smícháme černé pivo, šťávu a kůru z citronů a zredukujeme na polovinu. Sundáme z ohně a přidáme nastrouhaný zázvor, máslo a nasekané bylinky. Maso dáme do marinády a necháme přes noc odležet v lednici.
3. Troubu zapneme na gril na 220°C a grilujeme na mřížce do zlatova, maso průběžně otáčíme.
4. Cibuli si nasekáme najemno a necháme na oleji zesklovatět, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme oloupaná jablka, nakrájená na kostičky, polovinu nastrouhaného křenu a šťávu z citronu, dusíme doměkka.
5. Jablečnou směs necháme vychladnout, vmícháme zbytek křenu a nasekaný koriandr, podáváme s uzeným masem a pečivem.
Autor: Nikina