14. 8. 2014   |   Recepty

Grilovaní líni

Suroviny

4 celé očištěné líny, asi tak 700 gramové, 4 stroužky česneku, nakrájeného na plátky, 1 nakrájená chilli paprička, zbavená semínek, špetka hrubé soli, špetka mletého pepře, šťáva ze dvou limetek, trochu nakrájené pažitky nebo jarní cibulky, 2 šalotky nakrájené na kolečka, trochu nakrájené hladko listé petrželky, 40 ml olivového oleje, 4 snítky čerstvého tymiánu, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 1 limetka, nakrájená na dílky.

Postup přípravy receptu

Opláchněte ryby zevnitř i zvenčí pod proudem vody a osušte je papírovou utěrkou. Očistěte je a poté do jejich boků udělejte nožem příčné zářezy. Ryby naskládejte v jedné vrstvě do pekáčku.
Teď se věnujte marinádě. Do misky dejte česnek, chilli papričku, sůl, i pepř a pak vše oblou stranou lžíce rozmačkejte na pastu. Přidejte ještě limetkovou šťávu a třete, dokud se sůl nerozpustí. Vmíchejte pažitku, šalotku, cibuli, petrželku a olej. Trochu pasty dejte do každé ryby a také ji vetřete do zářezů na bocích. Do dutiny vložte i snítku čerstvého tymiánu, jeden bobkový list a kuličku nového koření. Zbylou marinádou potřeme kůži ryb, zakryjeme je fólijí nebo alobalem a na hodinku je uložte do ledni. Během této doby je párkrát obraťte.
Připravte gril na přímé grilování. Rozpalte ho na vysokou teplotu. Okartáčujte rošt a naolejujte ho. Rozmístěte ryby na rošt a poté je opékejte 6 - 10 minut na každé straně, dokud nebudou propečené.
Horké ryby podávejte ozdobené dílky limetky.

Autor: kucerova45

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz