28. 8. 2014   |   Recepty

Marmeláda/chutney ze zelených rajčat

80 min

Nízká

Suroviny

3 hrnky zelených rajčat nakrájených na cca 3x3 cm
2 lžíce soli
1 citron
1 lžička citronové kůry
2 hrnky třtinového cukru nebo 1,5 hrnku bílého
1 lžička skořice, muškátového oříšku, zázvoru
1/4 lžičky tlučeného hřebíčku
asi 4 lžíce balzamikového octa

Postup přípravy receptu

Rajčata se solí řádně promícháme a uložíme na noc do lednice. Po 12 - 15 hodinách propláchneme pod tekoucí vodou a rozložíme na čistou utěrku, kterou je usušíme.

Do hnce se silnějším dnem vložíme rajčata a tenké plátky oloupaného citronu, cukr a koření. Na mírném plameni za občasného míchání necháme bublat cca 40 minut. Několik kousků dáme stranou a pokrájíme nahrubo, zbytek ponorným mixérem rozmixujeme na kaši. Poté dáme zpátky na plotnu, přidáme kousky rajčat a balzamikový ocet podle chuti. Vaříme zhruba 25 minut.
Poté lijeme do dobře vymytých a suchých skleniček, otočíme vzhůru dnem a po vychladnutí skladujeme v temnu.


Marmeládá nebo spíše chutney se skvěle hodí ke grilovaným masům a sýrům. Výborně chutná s kozím sýrem nebo se sýry s bílou plísní na povrchu. Má pikantní, zvláštní kyselo-sladko-slanou chuť.
P.S. Zelená rajčata v tomto zpracování nejsou jedovatá, nebojte se.

Tato volná inspirace vychází z knihy Kuchařka Nero Wolfa, autor Rex Stout.

Autor: Daniela Svobodová

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz