Suroviny
1 větší cibule
50 g anglické slaniny nakrájené nadrobno
100 ml smetany ke šlehání
400 ml zeleninového vývaru (v nouzi z kostky)
sůl
pepř
3 červené kapie (nejlépe ty špičaté)
4 lžíce oleje
250 g vepřové kýty nakrájené na tenké nudličky
Postup přípravy receptu
Troubu předehřejeme na 220°C, pod rošt vložíme plech kvůli odkapávaní šťávy. Celé papriky i se stopkami ogrilujeme, až se na nich udělají černé puchýřky. Lepší papriku „spálit“, než aby zůstala syrová. Trvá to asi 25 – 30 minut podle toho, jak vám trouba peče.
Papriky pak vložíme do igelitového sáčku, zavřeme a necháme asi 20 minut, aby se zapařily. Pak sloupneme slupky, odstraníme stopku a papriku rozřízneme podélně. Nožem pak setřeme semínka.
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme slaninu a opečeme lehce dočervena. Přidáme osolené a opepřené maso a když se zatáhne, přilijeme dvě deci vývaru. Dusíme za občasného podlévání vývarem doměkka.
Papriky tyčovým mixérem rozmixujeme na hladkou kaši, smícháme se zbytkem vývaru a přidáme k masu. Dvě minutky povaříme, přilijeme smetanu, případně ještě trochu vývaru, dosolíme podle potřeby. Omáčka má mít hustší konzistenci. Skvěle chutná i ke grilovaným masům.
Autor: Daniela Svobodová