Suroviny
500 g rebarbory (očištěné a nakrájené na kousky 1 cm)
2 lžíce hořčičných semínek
3 lžíce sušených brusinek
špetka soli
3 lžíce balzamikového octa
5 lžic třtinového cukru
1 lžička sušeného zázvoru (může být samozřejmě i čerstvý)
5 kousků hřebíčku
1 lžička mleté skořice
Postup přípravy receptu
Postup přípravy receptu
Rebarboru dusíme na mírném ohni za občasného míchání se všemi uvedenými ingrediencemi, dokud směs nezhoustne a rebarbora není měkka (asi 30 minut).
Podle chuti nakonec ještě můžeme přidat třtinový cukr, balzamiko nebo červený vinný ocet. Směs má být příjemně sladkokyselá.
Malé skleničky a víčka vypláchneme vařící vodou. Vlijeme do nich chutney, řádně zavřeme a otočíme víčkem dolů, dokud nevychladnou. Skladujeme při nižších teplotách.
Podáváme k sýrům, grilovanému nebo pečenému masu.
Můžeme přidat i hrozinky, sezamové semínko, ale i stroužek česneku nakrájený na slabé plátky.
Autor: Daniela Svobodová