Suroviny
suroviny:
4 pláty žebírek z boku (cca 3 kg)
6 hrnků jablečného moštu (džusu)
1/3 hrnku základní směsi koření barbecue
3 hrnky omáčky barbecue
---------------------------------
náčiní:
gril s víkem a teploměrem (weber a podobné)
grilovací brikety
kleště
rukavice
mop (štětec)
--------------------
základní směs koření barbecue
1/4 hrnku hnědého cukru (nerafinovaný) !!!!NE TŘTINOVÝ!!!!
1/4 hrnku sladké mleté papriky
3 lžíce černého mletého pepře
3 lžíce hrubé mořské soli
2 lžičky česnekového prášku
2 lžičky cibulového práčku
1 lžička kajenského pepře (čili)
všechny suroviny koření důkladně promíchat
---------------------------------------
základní omáčka barbecue
2 hrnky kečupu
1/4 hrnku jablečného moštu
1/4 hrnku worčestrové omáčky
1/4 hrnku hnědého cukru
2 lžíce melasy
2 lžíce hořčice
1 lžíce tabasca
1 lžíce základní grilovací smesi koření barbecue
1/2 lžičky černého pepře
vše promíchat a povařit 10 - 15 minut až to zhoustne
Postup přípravy receptu
Žebra očistit (stáhnout blánu) a dát do velkého pekáče. Poté žebra zalít jablečným moštem a dát do lednice na 2 hodiny odpočinout.
Žebra osušit a obalit ve smesi koření barbecue a nechat hodinu marinovat v lednici.
Mošt v kterém jsme marinovali žebra si schováme na potírání při grilování aby se žebra nevysušila.
Po namarinování žeber si připravíme gril na dřevěné uhlí (plynový, elektrický atd.)
Rozpálíme gril na teplotu cca 140 °C a žebra umístíme na očištěný rošt, nebo do stojanu na žebírka.
Grilujeme nepřímou metodou to znamená že žebírka jsou uprostřed a uhlíky postranách uprostřed na dolním roštu máme misku z alobalu na případný odkapávající tuk.
Grilujeme cca dohromady 3 hodiny každou půl hodinu žebírka potíráme moštěm, aby se nevysušila a každou hodinu doplňujeme brikety a štepky na uzení.
Asi 20 minut před koncem grilování potřeme žebra omáčkou barbecue.
Autor: volhpe1