Suroviny
1 filet z uzeného lososa cca 30 - 35 cm
čerstvě mletý pepř, sůl
1 lžíce sojové omáčky
2 PL rozpuštěného másla
1 lžíce hrubozrnné hořčice
2 snítky rozmarýnu
šťáva z jednoho citronu
Postup přípravy receptu
Filet z lososa očistíme, zbavíme kostí a stejnoměrně nakrojíme na 6 - 8 stejných dílů tak, abychom neprokrojili kůži. V míse smícháme všechny suroviny na potírání uzeného lososa - sojovou omáčku, hořčici, nasekaný rozmarýn, šťávu z citronu a rozpuštěné máslo. Připravený uzený filet malinko osolíme, posypeme čerstvě umletým pepřem a potřeme touto směsí. Odložíme do chladu na 2 hodiny. Takto připravené filety dáme na gril z obou stran grilovat. Servírujeme s opečeným bramborem nebo s čerstvým pečivem, doplněné citronem.
Poznámka:
Dočetla jsem se, když griluje někdo na přímém žáru, že pro silnější vůni může ještě přihodit 1 - 2 hrsti namočených cedrových lupínků nebo prý, že se výborně griluje na cedrovém prkénku.
Autor: Ivana Černá