Suroviny
filet lososa s kůží 250g
třtinový tmavý rum
hrubozrnná mořská sůl 1/2 hrnku
třtinový cukr 1/4 hrnku
čerstvě drcený pepř 1/2 lžičky
dřevěné udící lupínky na ryby 1 hrnek (zakoupíte v obchodech s grilovacími potřebami)
Postup přípravy receptu
Osušený filet namočte na 15 minut do rumu kůží nahoru (stačí na dně misky 0,5cm). Poté filet opláchněte vodou a osušte papírovou utěrkou. Z misky vylijte rum a vytřete ji dosucha. Třetinu marinády (sůl,cukr,pepř) vsypte na dno misky a vložte na ní lososa kůží dolů. Zbytek směsi nasypte na filet a jemně vklepejte do masa. Mísu přikryjte potrav. folií a nechte 4hod marinovat v lednici.
Udící lupínky předem namočte na 1hod do vody, poté zceďte, nechte okapat a připravte gril na nepřímé grilování.
Lososa po 4hod vyjměte ze směsi, opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Filet umístěte doprostřed grilovacího roštu nad hliníkovou misku a na rozžhavené uhlí nebo brikety vhoďte okapané lupínky. Grilujte nepřímou metodou při 200st. cca 30-40minut. Maso by mělo být na stisk prstem pevné a jednotlivé svaly by se měly od sebe oddělovat.
Autor: Tomas Dytrych