14. 8. 2014   |   Recepty

Vepřové špízy na gril

25 min

Suroviny

Vepřové maso nejlepe plec 1,5 kg
1 ks hlavička česneku
1 bal.grilovací koření
3 dcl oleje
1 kg cibule
1/2 kg špeku (podle chuti)
dřevěné špejle asi 15 ks
alobal
čerstvý chléb
Zelenina a dochucovadla (záleží na vaši chuťi a fantazii)

Postup přípravy receptu

Nejdříve si v kastrůlku rozehřejeme olej a do něj vsypeme celé grylovací koření a lehce zpěníme, pak vložíme rozmačkaný česnek (celá palice)a taky lehce zpěníme a sundáme s ohně, to vše provádíme za stálého míchaní- necháme pomalu zchladit. Pak vezmeme vepř. plec a nakrájíme ji na plátky, které lehce proklepeme a vkládame už do vlažné marinády, vše promícháme a pokud to děláte den před grilováním, nechte na místě, kde je chladněji. Čím déle se maso marinuje, tím větší chuť získáte z marinády! Asi hodinu před grilováním dělám špízy, střídavě napichuji maso- cibuli- slaninu....atd. a pak každý špíz balím do alobalu, pak grilujeme na roštu, pod kterým je už jen žár z uhlíků. Po 30 min. alobal sundáme a špízy grilujeme asi 15 minut, no prostě do změknutí a krásné zlatavé barvy. Podávám k tomu čerstvý chléb a suroviny běžné ke grilování, jako jsou omáčky, hořčice, saláty podle chuti a fantazie. Jen dodávám, že pokaždé se ke mě samotné nedostane ani kousek a naši přátele tvrdí, že je to čím dál lepší a pokaždé se těší na špízy! V zimě se nedá sedět venku, ale moje horkovzdušná trouba udělá tu samou službu a chutě našich přátel není ošizená ani během zasněžené zimy.

Autor: NAP1974@seznam.cz

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz