Suroviny
1,5 kg mletého vepřového masa (na 10 porcí)
1 svazek čerstvé plocholisté petrželové natě
1 svazek čerstvé koriandrové natě
10 plátků prorostlé slaniny
čerstvě mletá hrubozrnná mořská sůl
čerstvě mletý pepř čtyř barev
červená cibule
nakládané okurky
majonéza Dijonská
ostrý kečup Gurmán
10 plátků sýru Chedar
lístky salátu Little Gem
Postup přípravy receptu
Vepřové mleté maso osolíme, opepříme a přidáme do něj nasekanou petrželovou a koriandrovou nať. Ručně poctivě prohněteme a dáme uložit do chladu. Nakrájíme si na velejemno červenou cibuli, na plátky okurky, rajčata a obereme a opereme listy salátu. Sýr necháme při pokojové teplotě změknout. Rozpálíme gril, žulový kámen nebo grilovací pánev. Z vychlazeného a bylinkami okořeněného vepřového masa vytvoříme 10 pevných vzduchu zbavených koulí. Každou kouli následně „zplacatíme“ a utvoříme po celé ploše stejně vysokou placku cca 1,5 až 2 cm. Uprostřed placky vytvoříme hranou dlaně mírný žlábek, aby se nám maso při opékání uprostřed nezvedalo. Vkládáme na rozpálený gril a zprudka necháme zatáhnout. Jakmile začne maso krásně vonět (cca 5 minut) tak ho obracečkou otočíme a opečeme stejně dlouho i z druhé strany. Burger ještě jednou obrátíme a na každou porci masa položíme plátek sýru. V tuto dobu si opečeme do křupava i plátky slaniny. Slaninu nedávejte na rošt (propadne Vám), pokud není jiná možnost, opečte ji na pánvi. Rozřízlé bulky (sezamové, sýrové) opečeme z vnitřní strany na sucho na grilu. Spodní část bulky potřeme bohatě majonézou, posypeme nasekanou cibulkou, plátky rajčete a poklademe listy salátu. Na toto „lůžko“ přendáme z grilu maso s již částečně roztaveným sýrem, poklademe plátkem okurky, opečenou křupavou slaninou a přiklopíme horní části bulky, kterou jsme z vnitřní strany pokapali kvalitním hustým kečupem. S přáním dobré chuti a pevných ústních „pantů“ servírujeme nedočkavým strávníkům.
Autor: Colombo65